İtfaiyecilikten elektrikli ızgaraya...
Açık ateşte pişirme, insanoğlunun bildiği en eski ve ilkel pişirme yöntemidir.
Buna rağmen, bu yöntem aradan geçen onca yüzyıla rağmen yok olmamış ve verdiği lezzetli sonuç hiç değişmemiştir.



Pişireceğiniz et ne tipte olursa olsun, ızgaraya uygun şekil ve kalınlıkta parçalar seçmelisiniz. Yani içinde küçük yağ damarları bulunan küçük parçalar. kuzu pirzola, dana pirzola, antrikot, sırt bonfilesi



Gerçek ızgara meraklıları, pişirecekleri etin terbiyesi için farklı yağlar (zeytinyağı, ceviz yağı, mısır özü yağı), çeşitli özellikte sirkeler (damıtılmış sirke, üzüm sirkesi, balzamik sirke) ve taze baharatları (tarhun, biberiye, kekik, fesleğen, defne yaprağı vs.) her zaman el altında bulundurmalı. Çeşitli biberler, sarmısak, soğan ve baharatlar da (anason, karanfil, kimyon, top karabiber vs.) her zaman hazır olmalı. Tek yapmanız gereken, en yaratıcı ve orijinal terbiye soslarını hazırlamaktan ibaret 



Terbiye ete lezzet katar, eti yumuşatır ve pişerken kurumasını önler. Etleri en az bir saat boyunca terbiyenin içinde bekletin ve sık sık çevirin. Terbiyenin etin lifleri arasına nüfuz etmesi için, asitli bir malzeme eklemeyi unutmayın (limon suyu, sirke veya beyaz şarap).

Anasonlu terbiye:
Başıca malzemesi yerfıstığı yağı, limon suyu ve anasondur: Izgara balıklar için çok uygundur (morina gibi)...
Japon usulü:
Soya sosu, tahin, Japon pirinç rakısı sake, ince doğranmış soğan, sarmısak ve toz zencefil: her türlü balık için ideal.

Baharatlı çeşidi:
Başlıca malzemesi beyaz şarap, sirke, biber, soğan, maydanoz, kekik, toz karabiber, zencefil ve yenibahardır: Kırmızı etlere çok iyi gider.

Karayipler usulü:
Balık ve tavuk ızgarası için, çok az yağ eklenmiş hindistan cevizi sütü, dilimlenmiş limon, safran, acı kırmızı biber ve köri kullanılarak hazırlayacağınız terbiyeyi deneyin.
İtalyan / Tunus usulü:
Başlıca malzemesi zeytinyağı, doğranmış taze fesleğen, dövülmüş sarımsak, karanfil ve limon suyudur. Tavuk ve balığa çok iyi gider.
Akdeniz usulü
Başıca malzemesi zeytinyağı, limon suyu, biberiye ve toz karabiberdir. Kuzu ızgarada mükemmel sonuç verir…

Taze baharatlı çeşidi:
Başıca malzemesi zeytinyağı, limon suyu, taze kekik, defne yaprağı, kişniş, karanfil ve toz karabiberdir. Domuz ve tavuk ızgaraya iyi gider.




Lezzetli bir ızgara için malzeme seçimi çok önemlidir. Pişme süreleri birbirine yakın olan malzemeler seçilmesi çok önemlidir. Lezzetli karışımlar hazırlamak için birkaç öneri:

 Salama sarılmış mantar.
 Küçük kokteyl domatesleri ile süslenmiş kuşbaşı hindi göğsü.

 Kuru incir ile süslenmiş kuşbaşı ördek göğsü.

 Limon suyu, zencefil, köri, biber ve yağ ile terbiye edildikten sonra limon dilimleriyle birlikte şişe dizilmiş beyaz tavuk etiparçaları.

 Üzerinde kekik ve defne aromalı yağ gezdirilmiş taze ton balığı parçaları ve piknik sosisler.



İncir, muz, şeftali ve kayısı gibi meyveler ızgarada çok güzel kızarır. Tek yapmanız gereken, meyveleri şişe geçirmeden önce üzerlerine bal sürmek veya şekere bulamak.

Öneriler:

Yaz ortası:
Dörde kesilmiş ve üzerlerine çok az miktarda biberiyeli bal sürülmüş kayısı ve incir parçaları.
Bademli kurabiye ve karışık meyveli dondurma ile birlikte servis yapın.

İtalyan armudu:
Dörde kesilmiş, üzerlerine az tuzlu tereyağı ve şeker sürülmüş armut ve kereviz dilimleri.



Sonbahar keyfi:
Dörde bölünmüş elma, şekere bulanmış üzüm. Sofraya getirmeden önce üzerine üzerlerine istediğiniz bir tatlandırıcı da sürebilirsiniz.

Bir tutam baharat:
Dörde bölünmüş konserve şeftali ve hafif baharatlı bayat ekmek.

Tam ağzınıza layık!
Soyulmamış birkaç adet muzu dikkatlice boylamasına kesin ve ekmeğe yağ sürer gibi üzerlerine biraz kakaolu fındık kreması sürün. Bu kremalı muz dilimlerini ızgarada pişirin ve mutfağa doğru koşuşturan çocukları seyredin!

Garnitür olarak:

Yağda bekletilmiş çeşitli sebzeler (limon, domates, yeşil biber), turşuluk salatalık, karamelli beyaz soğan, fesleğen sosu, hardal tohumu vs. ile yemeğinizi zenginleştirebilirsiniz.
Birkaç sos : zeytinyağı ve doğranmış taze otlardan yapılmış yeşil sos, yağsız yumuşak peyaz peynir, nane ve salatalık ile hafif bir sos, orta acılıkta hardal ve körili sos.
Meyveli karışımları da unutmayın: Domates, nane, çeşitli meyveler (mango, incir vs.) ve çeşitli baharatlar.

Tefal’ den Yeni Tarifler:


- Tatlı mısırlı  ızgara
- 'Diable' soslu tavuk göğsü
- Hawai usulü dana eti kebabı
- Fesleğenli kuzu pirzola
- Marinade soslu deniz mahsülleri
- Körili ızgara somon balığı