Sık sorulan sorular
Düdüklü Tencere, soğuduğunda ve iç basınç düştüğünde (kilit gösterge pimi veya basınç göstergesi (modele bağlı olarak) tamamen indiğinde) açılabilir.
Düdüklü tencereyi buharlı pişirme için kullanabilirsiniz. Bu yöntem, sebzeleri pişirmek için son derece iyi bir yöntemdir; örneğin, vitaminleri ve besin değerlerini korur (750 ml'den (6 su bardağı) daha fazla su kullanmayın). -Buhar sepetini kullanın; nihale üzerine koyun veya tavanın üzerindeki perçinlerden sarkıtın (modele bağlı olarak) ve yiyeceğin suyun içine batmamasına dikkat edin.
Yiyecekleri pişirme öncesinde ve sonrasında Düdüklü Tencerede bırakmayın. Hazırladığınız yiyeceği buzdolabında kapalı bir kap içinde tutun.
Şunları kontrol edin:
• Pişirme süresi,
• Isı kaynağının, çalışma basıncına ulaşıldıktan sonra yeterince yüksek olup olmadığı,
• Basınç düzenleyici valfin doğru konumda olması,
• Sıvının kalitesi.
Düdüklü tencere kullanıldığında, pişirme süresi normal tencereye kıyasla 3 kat hızlanabilmektedir. Önce, tencerenizle birlikte verilen tarif/talimat kitabındaki tariflerle başlayın. Temel prensipleri anladıktan sonra, bunları diğer tariflere de uygulayabilirsiniz. En az 250 ml (2 su bardağı) sıvı eklediğinizden emin.
2 yöntem vardır:
Yavaş serbest bırakma - program seçiciyi yavaş yavaş buhar konumuna getirin. Bu yöntem yahniler; sebze, parça et ve balık yemekleri için kullanılır.
Hızlı serbest bırakma - düdüklü tencereyi soğuk musluk suyunun altına yerleştirin ve suyu kapağın metal bölümüne akıtın. Bu yöntem çorbalar, pirinç, makarna, sütlü pudingler, yumurta kremaları, pasta ve puding karışımları, pirinç ve makarna içeren tarifler ve yüksek sıvı içeriği olan tarifler gibi sıvı ağırlıklı yemekler için, basınç düzenleyici valf serbest bırakıldığında sıvının buharla birlikte buhar valfinden dışarı çıkmasını önlemek amacıyla kullanılır.

Basınç göstergesi aşağı indiğinde, tüm basınç serbest kalmıştır.
Her zaman en az 250 ml sıvı kullanın.
İlk 5 dakika boyunca basıncın olmaması normaldir. Düdüklü tencerenin sıcaklığı hala yükselme aşamasındadır. Ancak ilk 5-10 dakikanın ardından hâlâ gereken basınca ulaşmadıysa, lütfen şunları kontrol edin:
• ocağın yanıyor ve ısı kaynağının en yüksek ayarda;
• kapak düzgün bir şekilde kapatılmış,
• conta doğru yerleştirilmiş ve kirli ya da yamuk değil;
• haznede yeterli su var, en az 250 ml (2 su bardağı);
• basınç düğmesinin doğru bir şekilde ayarlanmış (modele bağlı olarak);
• kilit veya basınç göstergesi (modele bağlı olarak) tıkalı değil;
her halükarda, düdüklü tencerenizin talimat kitapçığına göz atın.
• Düdüklü tencere aşırı doldurulmuş.
• Isı çok yüksek.
• Basınç düzenleyici, kilit gösterge pimi veya emniyet düzeneği, yetersiz bakım nedeniyle tıkalı durumda ve normal çalışmayı engelliyor.
Tencereyi açmadan önce tüm buharı boşalttığınızdan ve kitleme gösterge piminin aşağıda olduğundan emin olun. Buharı tamamen boşalttığınızdan eminseniz, (modele bağlı olarak) kilit gösterge piminin ya da basınç göstergesinin aşağıya inip inmediğini görmek için ürünü sallayın. İnmezse, tencereyi soğuk suyun altında tutun ve tekrar açmayı deneyin.
Tencereyi büyük bir saplı tencere veya yavaş pişirme tenceresi olarak kullanabilirsiniz. Bu özel amaç için, düdüklü tencerenize uygun bir cam kapak satın alabilirsiniz.
Bir düdüklü tencerede neredeyse her şeyi pişirebilirsiniz. Çorba yapabilir, et, balık ve sebze pişirebilir ve ayrıca enfes tatlılar yaratabilirsiniz. Tam yemek tarifleri için, lütfen düdüklü tencerenizin yemek tarifleri kitabına veya Web sitesine bakın.
• Isı kaynağını kapatın.
• Düdüklü tencereyi soğumaya bırakın.
• Düdüklü tencerenizi açtıktan sonra, buharın tamamen çıktığını ve kilit göstergesinin doğru yerde olduğunu kontrol edin (modele bağlı olarak).
• Tüm çalışır parçaları ve sontanın durumunu kontrol edip temizleyin.
Sorun devam ederse, düdüklü tencerenizi (tüm parçalarıyla) tavsiye edilen bir servis merkezine götürün.
Düdüklü tencerelerin çoğunda, 1. ayar sebze türünde yemekler için, 2. ayar ise etler ve dondurulmuş gıdalar içindir.
Basınç düzenleyici valf, düzenli buhar çıkışına olanak tanıyarak düzenli bir tıslama sesi çıkardığında pişirme başlar; bu noktada, ocağı kısın ve tarifte verilen pişirme süresini hesaplayın. Nutricook tencere kullanılırken, hafif buharda son pişirme işlemi için ocağı kısmanızı hatırlatmak üzere ikinci bir uyarı sesi çıkarılır.
Basıncın birikmesi daha uzun sürecek, ancak pişirme süresi aynı kalacaktır (çalışma valfi etkinleştiğinde).
Uygun ısı kaynakları kullanın. Isı kaynaklarının uygunluğu için kullanım talimatlarını inceleyin. Özel Diffusal taban özelliğine sahip modeller, indüksiyonlu ocaklar dahil olmak üzere her tür ısıtma yüzeyinde son derece iyi işlev gösterir. Düdüklü tencerenin taban çapına eşit ya da daha küçük çapta bir ocak kullanın.
Sepet, buharlı pişirmede zorunludur. Kaynatma için, kullanıp kullanmamayı tercih edebilirsiniz.
Doğrudan tencere içinde pişirme için, her zaman minimum veya en az 2 bardağa eşit miktarda sıvı (25 cl veya 8,8 UK fl oz) ilave edin.
Buharlı pişirme için, tencerenin dibine 75 cl (26 UK fl oz) su dökün.
Maksimum dolum: Düdüklü tencereyi, yüksekliğinin 2/3'ünden daha fazla doldurmayın.
• Uyarı: Düdüklü tencere içinde sıvı olmadan ısıtılırsa, Yetkili bir Servis Merkezinde kontrol ettirin.
Tüm parçaların uygun biçimde temizlenmesi için sıcak sabunlu su yeterlidir. Paslanmaz çelik tencere bulaşık makinesinde yıkanabilir. Conta, basınç düzenleyici valf ve emniyet cihazları, düdüklü tencerenin bir sonraki kullanımda emniyetli olarak çalışmasını sağlamak için her kullanımdan sonra ayrı ayrı temizlenmeli ve kontrol edilmelidir. Kontrol paneli ve conta kapaktan çıkarıldıktan sonra, kapak da bulaşık makinesinde yıkanabilir (modele bağlı olarak). Alüminyum düdüklü tencereleri bulaşık makinesinde yıkamayın.
Alüminyum modeller için, "ilk kullanım" işlemlerini karbonat ile tekrarlayın (talimat kılavuzuna bakınız). Paslanmaz çelik modeller için, tencereyi bir ovma süngeri ve özel bir paslanmaz çelik temizlik ürünüyle temizleyin. Kesinlikle çamaşır suyu kullanmayın.
Conta her yıl değiştirilmelidir. Düdüklü tencere gereken basınca ulaşmıyor ve kapağın çevresinden buhar kaçıyorsa, lütfen contanın doğru yerleştirildiğini kontrol edin.
• Mandallı modellerde ('Authentique' veya 'Actua' düdüklü tencere) conta değiştirme:
Eski contayı çıkarın, lastik muhafazasının temiz olduğundan emin olun. Yeni contayı yerine yerleştirmek için parmaklarınızla itin. Contaya zarar vermemek için, başka bir nesne kullanmayın.

• Diğer modellerde contayı değiştirme:
Eski contayı çıkarın ve yenisiyle değiştirin.

Kapağı tencerenin üzerinde ters çevirin. Kullandığınız modele uygunsa sapları aşağı çevirin.
Evet, kapak contasını ve çıkarılabilir contalı modellerde gövdesini, pişirme sonrasında bir sünger ve bulaşık deterjanı ile temizlemenizi tavsiye ederiz.
Çıkarılabilir contaları yerine geri yerleştirmek için, "lid side" (kapak tarafı) yazısının kapağa değdiğinden emin olun.
Zamanlayıcı su geçirmez olmadığından, kesinlikle bulaşık makinesine veya musluk suyunun altına koymayın.
Kesinlikle çözücü maddeler kullanmayın.
Sadece temiz, kuru bir bez kullanın.
Contanın kapağın içine düzgün bir şekilde yerleştiğini kontrol edin.
Güvenlik kolu veya basınç göstergesinin doğru yerleştirildiğinden emin olun. Gerekirse çıkarıp yenisiyle değiştirin.
Düdüklü tencereniz 10 yıllık kullanımın ardından bakım görmelidir: yetkili bir tamirciye kontrol ettirin.
Basınç uygulama başlayana kadar kapağı döndürmek mümkündür. Bu yanlış değildir.
Bunlar Torx vidalarıdır. Bir çentikleri vardır ve düz başlı tornavidayla kullanılabilir, böylelikle sap gevşediğinde veya sapın değiştirilmesi gerekiyorsa düz başlı bir tornavida kullanarak sıkabilirsiniz. Torx tornavidaları, çoğu yapı marketlerden ve hırdavatçılardan satın alabilirsiniz.
Sap üzerindeki karbürde kabarma, çatlama veya hasar olup olmadığını kontrol edin. Hasar yoksa düz başlı tornavida kullanarak vidaları sıkın. Hasar varsa sapı değiştirmelisiniz.
Hem protein hem de karbonhidrat içeren pirinç gibi gıda malzemeleri yüksek ısıda pişirildiği zaman, amino asitler ve şeker ayrılır ve gri bir görünüme neden olur. Bunun lezzete etkisi yoktur ve yemek güvenlidir.
Benekler ve işaretler kalsiyum, silikon, magnezyum ve demir gibi suda doğal olarak biriken ve tavanın yüzeyinde toplanan minerallerdir. Bunlar hakkında endişelenmenize gerek yoktur.
Şu hususları kontrol edin:
• Buhar kontrol valfi sürekli buhar vermeye başlayıp sürekli ıslık sesi çıkardığında ocağı kıstınız mı?
• Pişirme süresinden sonra buharı boşalttınız mı?
Basıncı düşürmeyip düdüklü tencerenin buharı kendisinin boşaltmasına izin verirseniz, cihaz basınçlı kaldığı için yemek pişmeye devam eder.
Pişirme sona erdiğinde, ocağı kapatmalı ve buharı boşaltmalısınız.
Pişirme süresi yemeğin miktarına, besin maddelerinin büyüklüğüne ve kişisel damak tadına göre değişir.
İlk birkaç dakika boyunca bu durum normaldir.
Devam ederse, buhar çıkış programını seçin ve düdüklü tencerenizi açmadan önce basınç göstergesinin aşağı inmesini bekleyin.
Çalışma valfini ve buhar çıkışını musluğun altında temizleyin ve emniyet valfi kanadının hareket edip ettiğini kontrol edin.
Açma/Kapatma sapının dikey konumda olduğunu kontrol edin.
Contanın düzgün bir şekilde takıldığından emin olun.
Basınç göstergesinin pişirme programlarından birine doğru şekilde getirildiğini ve düdüklü tencerenizin düzgün şekilde kapatıldığını kontrol edin.
• Tencereyi en az 250 ml sıvı ile, yüksekliğinin en fazla 2/3'ü veya daha azına gelecek kadar (pişirilecek yiyeceğe ve tarife bağlıdır) doldurun.
• Düdüklü tencereyi kapatın. Bütün düdüklü tencerelerimiz, düzgün kapatılmadıklarında basıncın birikmesini engelleyecek şekilde tasarlanmıştır.
• Pişirme: Düdüklü tencere, en yüksek ayara getirilmiş bir ısı kaynağı üzerine yerleştirilmelidir. Ardından, birkaç dakika içinde, 100C'nin üzerindeki bir sıcaklığa ulaşır (basınç düzenleyici valfin tipine ve konumuna bağlı olarak 110C veya 120C). Basınç düzenleyici valf buharın dışarı çıkmasına olanak sağlar. Ardından ısı azaltılabilir ve pişirme süresi hesaplanabilir. Bu işlem, klasik suda pişirme yöntemine kıyasla %70'e varan enerji tasarrufu sağlar.
• Pişirmenin sonu, basınç düşürme: Pişirme süresi dolduğunda ısı kaynağı kapatılmalı ve basınç düzenleyici valf buharı serbest bırakma konumuna getirilerek bütün buhar tahliye edilmelidir. Artık düdüklü tencere açılabilir. Buharın düdüklü tencereden çıkışını hızlandırmak için tencereyi akan soğuk su altında tutabilirsiniz.
Kapağın çevresinden buhar sızıyorsa, şunları kontrol edin:
• kapak kapalı ve lastik kapağın iç kısmına doğru şekilde oturmuş,
• lastik kirli mi? Kirliyse, temizleyin;
• conta iyi durumda olmalıdır, her yıl değiştirmeyi unutmayın;
• lastik hala uygun durumda mı?
• Authentique modellerinde yeterli sıkıştırma sağlandı mı?
• Kapak hasarlı veya çukurlaşmış mı?
• Kapak, emniyet valfi ve basınç düzenleyici temiz mi?
• Düdüklü tencerenin ağzının hasarlı olmadığını kontrol edin.
Düdüklü tencere, kullanım sırasında mükemmel güvenliği garanti eden birkaç sisteme sahiptir.
• Güvenli kapatma sistemi (modele bağlı olarak): Düdüklü tencerede, kapak tamamen ve doğru şekilde kapatılmadığında basıncın yükselmesini engelleyen bir güvenlik sistemidir. Kapağın yanlış yerleştirilmesi durumunda, güvenlik sistemi kilit gösterge piminin yükselmesini ve dolayısıyla basıncın birikmesini engeller.
• Güvenli açma sistemi (modele bağlı olarak): Düdüklü tencerede basınç varken, kilit gösterge pimi yükselir ve açılmasını engeller. Pimin düşmesi için, basıncın tahliye edilmesi gerekir ve ancak o zaman düdüklü tencerenin açılması mümkündür. Kilit gösterge piminin veya basınç göstergesinin (modele bağlı olarak) konumunu kontrol edin. Açılabilmesi için düşük konumda olmalıdır.
• Aşırı basınç altında güvenlik: Pişirme sırasında buhar çıkışının tıkanması durumunda, aşırı basınç güvenlik sistemleri devreye girer:
1) Birinci aşama: Emniyet valfi basıncı serbest bırakır.
2) İkinci aşama: Conta; kapak ile tencere arasındaki basıncın serbest bırakılmasına olanak sağlar.
3) Üçüncü aşama (modele bağlı olarak): Kilit gösterge pimi sapın üstüne yükselir ve basıncın dikey olarak serbest kalmasına olanak tanır. Düdüklü tencerenizi açmak için, tamamen soğuduktan sonra, kilit gösterge pimini yerine getirmelisiniz.
Bir Yetkili Servis Ortağına kontrol ettirin.
Ocak üzerinde kullanılan düdüklü tencereler Tavuk sembolü üzerindeyken yaklaşık 118°C'ye, Sebze sembolü üzerindeyken de 111°C'ye ulaşır.
Düdüklü tencereler eti 13 lb/psi - 0,9 bar ve sebzeleri 8 lb/psi - 0,55 bar basınçta pişirir.
Sadece kapak yokken ve özellikle yemekleri öncesinde sotelemek için.
Basınç düzenleyici valf, düzenli buhar çıkışına olanak tanıyarak düzenli bir tıslama sesi çıkardığında pişirme başlar. Bu noktada, ısıyı kısın ve tarifte verilen pişirme süresini hesaplayın.
Contanın ömrünü uzatmaya yardımcı olması için kapağı tencere üzerinde ters çevirin.
• Tencerede en az 250 ml sıvı olduğunu kontrol edin.
• Contanın düzgün bir şekilde takıldığından emin olun. Bazı modellerde, kapağın iç kısmında conta üzerindeki küçük bir delikle hizalanan bir vida bulunur. Vida ve delik düzgün şekilde hizalanmazsa, bu durum basıncı etkiler.
• Conta kirli veya yamuk olabilir ve yenisiyle değiştirilmesi gerekir. Contalar her yıl değiştirilmelidir.
• Düzenleyici valfin temiz olduğunu ve yemek kalıntılarıyla tıkanmadığını kontrol edin.
• Tencerenin ağzının iyi durumda olduğunu ve tencerenin yamulmadığını kontrol edin.
• Düzenleyici valf doğru yerleştirilmemiştir veya düzenleyici 1 veya 2 konumunda değildir (modele bağlı olarak). Kullandığınız modelde kullanılan yöntem için talimat kitapçığınıza başvurun.
• Isı çok düşük. Tencereyi gereken basınca getirmek için her zaman yüksek ısı kullanın. Bunu yaptıktan ve güçlü bir buhar akımı elde ettikten sonra, düzenli bir akım oluşturmak için ısı kaynağını kısın ve bu noktadan itibaren süre tutmaya başlayın. Tüm tariflerde, basınca ulaşıldıktan sonra ısı kaynağının kısılması gerekir.
• Kilit göstergesi takılmış. Bu gösterge, tencere içinde basınç biriktiğinde yukarı çıkan ve basınç boşaldığında aşağı inen bir kilit gösterge pimi veya basınç göstergesidir (modele bağlı olarak). Bu gösterge yukarı çıkmıyorsa, temizlenmesi gerekebilir. Kullandığınız modele ait temizlik talimatı için kitapçığa başvurun.
• Kapağı doğru taktığınızı kontrol edin.
Kapak ve contanın yapışmasını engellemek için taşıma sırasında kullanılmaktadır. Güvenlidir, ancak endişeleniyorsanız kullanımdan önce yıkayabilirsiniz.
Düdüklü tencere uzun süreli kullanılacak ve ailenin genişlemesine uyum sağlayacak şekilde üretilmiştir.
Tavsiye edilen litre kapasiteleri şunlardır:
• 1-4 kişi için: 3 l - 4,5 l
• 4-6 kişi için: 6 l
• 6-8 kişi için: 7,5 l - 8 l
• 7-10 kişi için: 10 l.
Bunun nedeni, basınçlı pişirmenin klasik pişirme yönteminden çok daha hızlı olmasıdır.
Bu nedenle, iyi sonuçlar için pişirme sürelerine tam olarak uyulmalıdır.
Bazı modellerde, en uygun pişirme için etler veya sebzeler için belirli programlar bulunur.
Düdüklü tencere, haşlama (yiyecekler sepet ile veya sepetsiz olarak suya sokulur) veya buharlı pişirme (yiyecekler su işaretinin yukarısındaki sepete yerleştirilir) imkanı sunar.
Ayrıca basınçlı pişirme öncesinde kısık ateşte pişirme veya soteleme için veya hatta kapak ile ancak  basınç artışı olmadan yavaş pişirme için de kullanılabilir.
Hayır, zamanlayıcı tek kullanım için tasarlanmıştır.
2 pişirme aşamasını yönetir: Basınçlı ve hafif pişirme. Bu nedenle kapakta tasarlanıldığı yerde bulunmalıdır.
Evet. İçinde su olmadan kullanılması tencereye ciddi hasar verir.
Hayır, hasar görebileceği için düdüklü tencerenizi kızartma yapmak için kullanmamanızı önemle tavsiye ederiz.
Cihazınız, geri dönüşümü gerçekleştirilebilir veya yeniden değerlendirilebilir malzemeler içerir. Kullanım ömrü sonuna gelen cihazınızı belediyenizin toplama alanlarına götürün.
Ürününüz için ihtiyaç duyduğunuz her şey için lütfen internet sitemizin “Aksesuarlar” bölümüne gidin.
İnternet sitemizin Garanti bölümünde detaylı bilgi bulabilirsiniz.
Hayır, çünkü düdüklü tencere zamanlayıcı olmadan pişirme programını çalıştıramaz.
Çıkarıldıktan sonra, zamanlayıcı etkisizleşir ve pişirmenin bittiğini size bildiremez.